Aktieutdelningskalendern Het!
Dollarns historia | Dollarns olika valörer | Samlarmynt & smeknamn
Ekonomibloggar | Bra länkar | Privacy Policy

Samlarmynt och smeknamn

Samlarmynt

Det amerikanska myntverket ”The United States Mint” gör med jämna mellanrum särskilda set för samlare och andra myntintresserade personer. Samlarmynten görs i de allra flesta av av rent silver och med olika motiv som liknar de tidigare avbildningarna knutna till den Grekiska och Romerska mytologin. En annan typ av samlarmynt som släpps är ett set som kallas för ”Presidential Dollar Proof Set” där man varje år tillverkar fyra speciella en-dollarmynt med olika presidenter på. Under 2012 hade man på samlarmynten avbildat Chester Arthur, Grover Cleveland och Benjamin Harrison. År 2013 valde man istället att sätta William McKinley, Theodore Roosevelt, William Howard Taft och Woodrow Wilson på mynten. På årets myntsamling kommer man istället att kunna hitta Warren G. Harding, Calvin Coolidge, Herbert Hoover och till sist Fraklin D. Roosevelt.

I dagsläget finns det fyra myntverk som fortfarande är i fullt bruk. Tidigare var de tillsammans åtta myntverk totalt men hälften av de har fått stänga av olika anledningar. De som fortarande är i bruk ligger i Denver, Philadelphia, San Francisco och West Point. Myntverket i Philadelphia är det allra äldsta av USA:s alla myntverk och slog upp dörrarna redan 1792. Myntverket i San Francisco har på senare tid gått över till att bara tillverka de populära samlarmynten medan myntverket i West Point är det enda myntverk som bara använder sig av guld, silver och platina.

Smeknamn

Den välkända dollarn har under årens lopp fått en del olika smeknamn. Det första smeknamnet som kom är det välkända ordet ”buck”. Detta smeknamn gäller inte bara för den amerikanska dollarn utan för de flesta av de olika typer av dollar som används idag. Ordet började användas redan på 1700 talet och man tror att smeknamnet uppstod under kolonialtiden då man bytte mycket läder och olika hudar med varandra. Den första originalsedeln som trycktes var svart och grön på baksidan och av den anledningen så kallas den amerikanska dollar ibland för ”greenmail”, ”green” eller ”dead presidents” just för att sedlarna alltid har porträtt av de tidigare avlidna presidenterna.

De allra första dollarsedlarna hade faktiskt heller inga porträtt på sig alls. Den nytillsatta regeringen var faktiskt till en början emot att ha just porträtt på de nya sedlarna eftersom att många Europeiska länder hade sina kungar och drottningar på sina sedlar. Sedlarna som de ser ut idag fick sina utformning under det tidiga 1900-talet. Innan den nya designen började användas hade man olika figurer från den Grekiska och Romerska mytologin som satt, stod eller slogs på avbildningarna. På vissa av sedlarna hade man också avbildat amerikas ursprungsfolk.


Copyright © Dollarkursen.com 2009-2015 | info@dollarkursen.com
Dagens dollarkurs hämtas direkt från Europeiska Centralbanken.
WE <3 PUNDET.NU